HOME

header (61K)Vroegah...
...aan het eind van de jaren '90 had ik een dijk van een Pentium II PC.
Samen met mijn maatje runde ik een computerwinkel filiaal en zodoende hadden wij vroege toegang tot de nieuwste en snelste onderdelen. Zo ook de lang verwachtte PII processor. Wat een ding. Ik had een grote Full-size Curbs toren met zes 5.25" en twee 3.5" sloten, en een mooie deur ervoor voor de afwerking.
Maar ik had ook als een van de eerste een DVD brander, SCSI kaart, Monster 3D, Zip Drive... anfin. Een dikke PC.
Dat was toen heel belangrijk voor ons aangezien we ook regelmatig naar netwerkparty's gingen. En maar sjouwen met die enorme zware kast, en niet te vergeten de 17" iiyama "Diamondtron" monitor. Dat waren nog eens tijden.
Een lang verhaal kort, ik heb besloten om te proberen die PC opnieuw te bouwen...
Een PC uit 1998, gebouwd in 2021.


Dit zijn de mij nog bekende 1998 specificaties:

Behuizing : Curbs Big Tower.
Moederbord : ASUS P2L97.
Processor : Pentium II, 266 Mhz.
Memory : 2x 256MB SDRAMM.
VGA : Diamond Stealth 2500.
3D : Diamond Monster 3DFX 1.
Sound : Creative SoundBlaster AWE 64
SCSI contr.: ?
Netwerk : 3Com.
HDD-1 : WD Caviar 1.4GB.
HDD-2 : Quantum Bigfoot 4.3GB.
Drive-1 : 3.5" Floppydrive.
Drive-2 : Iomega Zip100
CD-writer : ?
5.25" Swappalble HDD mount: Lian Li RH-10

Monitor : iiyama Vision Master Pro 17".
Toetsenbord :Cherry ps/2 G83-6000.
Muis : Logitech Trackman Marble.

Dit zijn de huidige 2021 rebuild specificaties:

Behuizing : Coolermaster CM690.
Moederbord : ASUS P2L97.
Processor : Pentium II, 266 Mhz.
Memory : 2x 256MB SDRAMM.
VGA : Diamond Stealth 2500.
3D : Diamond Monster 3DFX 1.
Sound : Creative SoundBlaster AWE 64
SCSI contr.: SymBIOS Ultra SCSI Adapter CI-2520
Netwerk : 3Com 3C905-TX
HDD-1 : WD Caviar 40GB. [MS-DOS 6.22 / Win 3.11]
HDD-2 : WD Protege 40GB [Win 95]
HDD-3 : WD Caviar 80GB [Win 98SE]
Drive-1 : 3.5" Floppydrive.
Drive-2 : Iomega Zip100
CD-writer : Teac 8x24 CD-R 58S SCSI
5.25" Swappalble HDD mount: Lian Li RH-10F

Monitor : HP 1740, 17" 4:3 1280x1024.
Toetsenbord : Cherry ps/2 G83-6000.
Muis : Logitech Trackman Marble Wheel.Maar eerst een stukje historie. Het is 1995 / 1998...
(De foto's zijn scans van fysieke foto's. Dit is van voor de digitale fototoestellen).
001
Dit is mijn eerste zelfgebouwde PC. Vanaf hier begon het allemaal. Op de foto druk met een Win95 installatie.
Het moederbord in deze PC was een PCChips M550 met een Intel P1, 133Mhz processor.
Deze foto is een mooie tijdscapsule voor mij. Op de toren staat een (toen al) super oude gekregen 14" monitor. Ik zie ook een Floppy opstsart-disk liggen. Ik gebruik nog een Dexxa MF21-9F muis.
Rechts ligt mijn GSM, een Panasonic EBG-500. En ik ontwaar zelfs nog een pakje Marlboro...ik rookte toen nog.Even een uitsnede van de foto hiervoor.
Duidelijk zichtbaar onderin de kast, op een ISA-slot, is de Creative SoundBlaster 16. Goed te identificeren aan het "SoundBlaster" logo, de driekleurige achteraansluitingen in blauw, rood en groen , en smalle printplaat. Niet veel later heb ik een Creative SoundBlaster AWE 64 gekocht. Helaas is het niet mogelijk om bevestigend nog meer componenten te identificeren.
Mijn voedingskabels had ik omwikkeld met rode isolatietape, estetisch bedoeld als zijnde aders.003 (139K)
Netwerk party's. Geweldig. Dat waren hele lange dagen en nachten. Een heel weekend weg met al je spullen en vrienden.
Op de bovenstaande foto waren we te gast bij de scouting in Woerden.
Uuuuuren gamen en downloaden met en van elkaar. Mijn setup staat links bovenin, aan het eind van de lange tafel.004 (80K)
Inmiddels zijn er wat upgrades te zien. Wat het meest opvalt is de nieuwe toren, een Curbs Big Tower. En er is nu ook een Philips 15" monitor. Ook is de muis vervangen voor een Logitech Trackman Marble., nog zonder scrollwieltje. Voortaan zou ik alleen nog maar Trackball's gebruiken. ik zweer erbij.
Van binnen waren er ook upgrades, waaronder een ASUS TX97-XE moederbord.005 (215K)
De achterkant van de kast. Helaas valt hier niet veel uit op te maken qua apparatuur of aansluitingen. Wat mij wel opvalt is de 14CM stalen 2 snelheden ventilator uit een Xerox copier. Daarmee zat degene tegenover mij letterlijk op de tocht. Om deze fan passend te krijgen moest ik het gat in de kast flink uitzagen weet ik nog. Hij hangtr ook aan de buitenzijde van de kast, binnen pastte hij niet.006 (153K)
Nog een andere foto van het zelfde... hier word ik ook niet veel wijzer van.007 (105K)
Dit is weer een jaar of twee later. Inmiddels loopt de hobby bijna uit de klauw. De toren links is mijn primaire PC en is hier omgebouwd tot de bewuste P2 266Mhz. Ook heb ik nu twee iiyama Vision Master Pro 17" monitoren. En een iiyama Vision Master 15" bij de secundaire PC.Netwerkparty's zijn nog zeker een favoriete bezigheid van onze groep. Hier zijn we op "Takover-98" in het auditorium van de universiteit in Eindhoven. Ik zit tegen de trap aan, bij de rode pijl.
Wat op de foto staat is minder dan de helft van het aantal deelnemers, het waren er echt 1000 of meer...Hier zit ik dan. De middelste toren is van mij, die met de koekjes erop. De linker was van mijn maatje. We hadden dezelfde toren alleen andere specs.
Eeeuwig zonde maar er zijn geen foto's van mijn P2 intern.010 (101K)
Dit is echt de laatste foto van mijn geliefde P2 PC. Het is 2002. De hobby is flink ingeperkt en de Netwerkparty's zijn verleden tijd. Hier is wel de Logitech Trackman Wheel te zien. Bedraad op USB en nu wel met scrollwiel. De trackball heb ik anno 2021 nog steeds in bezit, al gebruik ik tegenwoordig een Logitech M570 draadloze Trackball.
De printer is een Epson Stylus Color 300. Daarnaast nog een (...) Flatbed scanner, en links van het Cherry G83-6000 toetsenbord ligt een (...) Tekentablet. De (...) aktieve speakers waren zeker niet verkeerd, zeker met de "Super woofer" erbij. Onder het bureau is nog net een stukje van de toren te zien. De enige foto waarbij de deur van de toren open staat.
Er zit o.a. een DVD-Writer in, een Swappable 5.25" HDD adapter. En ik zie ook onderin de iomega Zip100 drive.
Op de subwoofer ligt een zwart kastje, dat is de 56K6 inbel modem.
De foto is gemaakt met onze eerste digitale camera, een HP C-200 1-Megapixel (1152 x 872).Augustus 2021, het P2 266Mhz nabouw project gaat beginnen.


Het is druk zoeken naar onderdelen. Van veel onderdelen weet ik merk en type nog heel duidelijk. Van andere is het denken en zoeken geblazen. Soms mogelijk op herkenning vanaf Google foto's. maar ik kom een heel eind.
Via Marktplaats heb ik al diverse dingen in het vizier...dan zit ik nog met prijs/betrouwbaarheid factor, je weet nooit of het werkt en de garantie is al decennia verlopen. Dit project is een grote gok of het gaat lukken, maar ik heb goede hoop.


10-08-2021 - Het eerste onderdeel is binnen, een mooi ASUS P2B moederbord. Helaas wel voor de prijs waar je ook een nieuw moederbord van kan kopen.
(edit: aanvankelijk dacht ik dat dit HET bord was, maar het blijkt een ASUS P2L97 te zijn geweest. Die word nu gezocht.)14-08-2021 - Wij zijn een paar dagen weg geweest, en toen we terug kwamen lagen er een hoop onderdelen op mij te wachten. Waaronder deze mooie Intel PII, 266Mhz processor. Ik zocht specifiek deze en met deze dichte koeler. Dit is wat mij betreft de meest toon aangevende aanwinst voor de PC.En dan nog zo'n voor mij speciefiek onderdeel, de Diamond Stealth 2500 VGA-kaart. Ook heel blij mee.De Creative SoundBlaster AWE 64, met de kenmerkende gekleurde poorten. Hij mag dan wel ruim 25 jaar oud zijn maar hij staat nog zeer hoog in mijn achting.Zoder Ram gebeurt er weinig. Hier ligt 2x 256MB DIMM Sdram voor de PC. Ik weet niet meer welk merk ik destijds in de PC had, maar het was wel 2x 256MB.Dan heb ik nog deze NOS (New Old Stock) HDD getroffen voor weinig. Een Western Digital Caviar WD400. 40GB opslag ruimte. De eerlijkheid gebied mij wel te zeggen dat ik in de oorspronkeleijke PC in 1998 een primaire HDD had van 1,4GB. Er waren nog wel twee secundaire HDD's.En nog een NOS onderdeel, ook voor een zeer schappelijke prijs. De gezochte iomega Zip100 drive. Ongebuikt / onverkleurd en verzegeld in het zakje.
Via een andere verkoper heb ik er twee disks bij gekocht.Omdat ik moeilijk kan wachten op de resterende spullen die onderweg zijn besluit ik de aanwezige onderdelen te monteren en te testen op functioneren. Mocht er iets onverhoopt kapot zijn dan kan ik weer verder zoeken naar vervangers. Er wordt zo veilig mogelijk een test opstelling gemaakt. Het geheel ligt verhoogd op een laag anti statisch schuim, en tijdens het werken houd ik met mijn been in korte broek contact met de CV radiator (aarde) zodat ik zelf ook ontladen ben.De twee jumper sets voor de Busfrequentie en vermenigvuldigings factor worden in de juiste configuratie gezet voor de 266Mhz processor. Er zat voorheen een 350Mhz processor op het bord.Stroom erop, en met een korte doorverbinding van de aan/uit knop aansluiting komt de processorfan tot leven. Het Moederbord staat aan...
En dan is het met het verschijnen van dit scherm voor mij zoals Celine Dion ooit zong: "It's all coming back to me now...". ineens kan ik mij dit herrineren. Genoeg voor een beetje notalgisch kippevel.Dan komt het eerste BIOS scherm. Hierop worden het moederbord type, processor type en snelheid, geheugen, en de ingestoken SoundBlaster kaart bevestigd.Het tweede scherm. Zo herkenbaar. Bij een systeem met Windows vaak kort, of helemaal niet in beeld...
In mijn geval heb ik er nog helemaal geen IDE op aangesloten, dus die melding van "Disk boot failure" is geheel terecht en verwacht.De BIOS is nog van de generatie functie-boven-design. Heerlijk. Duidelijk en geen poespas. Heel anders dan de BIOS op mijn nieuwe ASUS Strix ROG gaming PC...Al heeft deze ook gewoon een werkende CR2032 batterij nodig, hij kon de tijd niet onthouden en kwam met een error. Batterijtje is vervangen en alles is weer in orde.
1997 is al weer een tijdje terug...Uit een donor PC die ik gekocht heb komen een hoop bruikbare onderdelen, zoals schroefjes, flatcables, Floppy Drive, DVD drive, en ook add-on kaarten, zoals deze mooie SymBIOS Ultra SCSI Adapter CI-2520 Ik durf niet met 100% zekerheid te zeggen dat het dezelfde is als toen, maar hij lijkt er wel op.En ook deze 3Com 3C905 netwerkaart zat er in. Wederom, misschien niet helemaal dezelfde als toen, maar wel het merk.De PC wordt weer opgestart is zijn huidige vorm. Bij de IDE detectie zie je de 40GB HDD, Zip100 drive, en de HP CD-brander. Onder dat zie je de initialisatie van de SCSI controller BIOS.Nu de hardware werkend en stabiel is, is het tijd voor wat software. Ik begin net als vroeger met DOS 6.22 NL.Die installatie gaat vlot* en voorspoedig.
* Niet al te letterlijk nemen, 10 minuten doen over nog geen 5MB is niet echt heel vlot.Even opnieuw opstarten. En ja hoor DOS wordt geladen. Prima.Zo DOS staat erop. Tijd om met de volgende software te spelen, Windows 3.11 NL komt er nu op.Daar gaat ie dan...En dan is 20 minuten later die installatie ook voltooid.Gaaf. Lang geleden dat ik dit gezien heb.
Morgen haal ik een USB-PS/2 adapter, hij vind de muis niet op USB, en ik heb geen PS/2 muis.Ik zou het nog helemaal vergeten te vertellen maar alles zit nu tijdelijk in mijn Coolermaster CM690 kast gebouwd.
Deze kast was voorheen mijn i7, 2600 PC.Echt heel tijdelijk. Er word nog druk gezocht naar een mooie beige kast.01-09-2021 - Vandaag is de NOS Lian-Li RH10F Swappable HDD bracket aangekomen uit Engeland.
Duurt effe, maar dan heb je ook wat. Door middel van dit apparaat (wat ik vroeger ook in de PC had) kan je eenvoudig HDD's uitwisselen.Normaal gesproken zou je meedere sledes hebben, nu zal ik de HDD's in de slede moeten verwisselen. Maar het ziet er uit als vroeger en het is makkelijker dan de boel uit kast schroeven.Wat ik wil doen is een aantal aparte HDD's hebben met andere OS er op.
Zo heb ik nu een schijf met DOS 6.22 en Win3.11. Ik wil nog een aparte schijf waar Win95 op staat, en een schijf waar Win98se op staat. Win95 heb ik inmiddels al op CD, Win98se zoek ik nog.Ik heb de BIOS geflashed van 1012 naar de nieuwst verkrijbare versie, 1014 Beta 003
Dit heb ik gedaan zodat het moederbord harde schijven ondersteunt groter dan 60GB.
Eigenlijk was dit niet echt noodzakelijk omdat er al een ASUS P2L97 naar mij onderweg is. Maar toch was het leuk om te doen.Er is nog een harde schijf bijgekomen, een WD Protege WD400 40GB
Dit wordt [HDD-2] waar Windows 95 op komt.De installatie verloopt voorspoedig op de "nieuwe" schijf. Dit is in tegenstelling tot de andere geen New-Old-Stock.Erg leuk om dit weer te zien opstarten voor het echie, niet in een emulator maar op een echt Pentium 2 systeem. Compleet met alle mechanische geluiden.

De zoektocht naar de bijbehorende Win-9x drivers van de insteekkaarten gaat beginnen.Om Windows95 nog mooier te maken installeer ik het PLUS! pakket.En dan ziet het opstartscherm er zo uit.
Er zitten een hoop grafische verbeteringen in Win95 nu met dit pakket erbij.Dan ben ik ook nog bezig met de drivers. Hier zie je de Creative SoundBlaster AWE 64 nu ook geinstalleerd staan.En dan nog iets waar ik superblij mee ben. Het ASUS P2L97 moederbord is aangekomen.
Binnenkort overbouwen in het systeem en hopen dat hij het doet. Ik heb er ook het i/o plaatje bij.Dit keer is het wel het goede bord hahaha.
(De kromme pennetjes van de CHAssis FAN aansluiting zijn inmiddels rechtgebogen)Het is een nieuwe dag en ik heb weer tijd om aan mijn systeem te werken.
Ik stel het moederbord in voor de processor.En dan gaat de ASUS P2B uitgebouwd.En de ASUS P2L97 gaat er in.En bij dit moederbord heb ik nu ook het achter plaatje voor de i/o poorten.Na alles te hebben aangesloten volgt de eerste keer opstarten, en daar valt op dat hij de hardeschijven niet herkent. Die zijn waarschijnlijk weer te groot.
Een kleine 6GB schijf er aan gehangen en dat bevestigt dit. Die (slave) wordt wel gevonden, maar de 40GB (master) niet.En dus mg ik weer stoeien met de BIOS. Een systeemdisk wordt gemaakt...Het gebruikelijke flashprogramma Aflash pakt hem niet omdat hij de BIOS chip niet herkent.Na wat zoekwerk op het internet vind ik Pflash.. en die kan het wel. Gelukkig.En ziedaar, beide 40GB HDD's worden gevonden. En de nieuwe BIOS versie staat bovenin vermeld, 1010 Beta 004.De IDE drivers van het bord worden geinstalleerd......en ook de drivers voor de rest van de chipset. Na een reboot werd alles keurig geidentificeerd, loopt lekker zo.
Volgende op de lijst zijn de drivers voor de Diamond Stealth 2500 videokaart.Het is mij dan toch gelukt om via een nogal omslachtige weg de drivers van de Diamond Stealth 2500 videokaart te installeren.
Als ik de "Diamond Super CD, 1/98" nog had was het een stuk makkelijker geweest. Maar goed ik ben wel even lekker bezig geweest, en met resultaat.Ah, nieuwe Diamond Tools...Nu heb ik meer bits kleuren, en een hogere resolutie.
Ook in (de nog te vinden) games zal het zeker een verschil maken.Hier staat hij keurig in de lijst. Ook de Soundblaster 64 staat er bij.
Bij de 'overige apparaten' zie je dat ik de netwerkkaart nog moet installeren, en even naar de USB drivers kijken.Ik heb het systeem getrakteerd op een mooie Bitmap. Passend bij het inwendige.Uit de oude doos: Internet Explorer 3.
Deze kwam naar voren bij het browsen op de Diamond "CD".Op MP stond een complete PC geadverteerd (en inmiddels gereserveerd) waar ik wel intereeese in had voor de kast. Ik hield hem in de gaten en hij bleef een tijdje gereserveerd. Toen heb ik de verkoper een bericht gestuurd dat als de PC toch niet verkocht raakte ik wel hem wel wide hebben. Nou wat blijkt, de koper waar hij voor gereserveerd was wilde alleen het inwendige hebben...en ik alleen de kast. Dat kwam dus prima uit zo.
Ik heb hem voor een prikke van de uiterst vriendelijke verkoper overgenomen en vandaag is hij bij mij aangekomen. Morgen ben ik een dagje vrij en ga ik lekker bouwen. Dan zit de P2 eindelijk in een passend jasje.15-09-2021 - Ha! Eindelijk ochtend. Ontbijt en koffie zitten er inmiddels al in. Daar gaat ie dan.
Ik bekijk de kast nu pas echt goed en bemerk dat het toch wel een hele kwalitatieve kast is. Hij heeft een degelijk gewicht en stijfheid. Ook is hij voorzien van een snel verwijderbaar 3.5" bay. En ook de moederbord tree zit met een slot en scharnier systeem. Heel mooi.Die trede is ook net zo makkelijk uitneembaar. zo kan je het moederbord net even zorgvuldiger plaatsen.De i/o backplate in de kast, en dan kan het moederbord er in. En de stekkers van het frontpaneel ook gelijk aangesloten.De Q-Tec ADT 350 voeding gaat er in.Volgende stap is het plaatsen van de optische- en harddrives.
Teac 8x24 CD-R 58S - SCSI, WD Caviar 40GB, WD Protege 40GB, iomega ZIP 100, 3.5" Floppy drive, Maxtor 40GB.Maar dan...de Q-Tec ADT 350 voeding blijkt te weinig Molex aansluitingen te hebben voor mijn setup.Dus (lang leve de donor PC's) gaat er nu een AOpen SPI-300HP in. Ook goed.Dan is alles van voeding voorzien, en ook de IDE kabels zijn geplaatst. Ik heb enige vorm van 'cable management'getracht. Niet geheel verkeerd zo, al zeg ik het zelf.Even later zitten ook de insteekkaarten erin. De overgebleven slotgaten aan de achterzijde zijn voorzien van een blinde plaat (wederom dankzij de donor PC's).
Het enige open gelaten slot is voor de Diamond Monster 3DFX kaart die nu nog in bezit is van de postbode... ik verwacht hem elk ogenblik.TRRrriiiinnnggg!!!!
De deurbel...
Het was de postbode met, jawel, mijn Diamond Monster 3DFX kaart!!
Echte Just in Time Delivery.En met de Diamond Monster 3DFX kaart en SCSI flatcable (die mijn 'cable managment' aardig verpest) geplaatst is de binnenzijde eigenlijk wel klaar.Kastje dicht. Gaaf om dit weer zo te zien.Ook de achterkant ziet er goed, en voor mij herkenbaar, uit. Zij het iets kleiner dan de Curbs Big Tower
Dan is het tijd voor de spannende power-up test... zal alles in orde zijn? Doet de 3D kaart het?
Na even de stekker van het Powerledje omgedraaid te hebben was alles inderdaad in orde.
En nadat hij eenmaal is opgestart in Win95 vind hij ook de Diamond Monster 3DFX. Fijn zo.
Gelijk de installie gedraaid...
En dan is dat ook dik in orde. Hij staat zonder problemen in de lijst.
Ik vergeet steeds om naar die USB te kijken...
De Monster 3D toevoegingen in het Windows menu.
Tot slot voor nu heb ik de PC een stickertje gegeven van MEMO Systems, de computer winkel (Utrecht) waar ik eind jaren '90 heb gewerkt met mijn maatje. Ik was daar de Technische Dienst. Verantwoordelijk voor de bouw van nieuwe systemen en reparaties. Erg leuke tijd. Deze rebuild is ook gebaseerd op de PC die ik daar en toen heb samengesteld...toen alles net nieuw uitgekomen was... Vroegah. De winkelketen bestaat sinds 2002. helaas niet meer.
Ik ben echt heel blij met mijn P2 torentje. Alleen wil ik nog graag een fan voorin. Er is nu helemaal geen lucht beweging in de behuizing op de processor en voeding fans na.
Maar deze kaast heeft aan de voorzijde ruimte voor een afwijkende maat fan, 75mm. Dus ben ik naar de lokale computerwinkel (met een berg oud spul) getogen, en zowaar, hij vond er eentje.
Er zat aleen een Molex-doorlus aan en ik wil hem op de CHA-FAN aansluiting van het moederbord.... dus heb ik zelf van een grote fan de stekker over gesoldeerd. Het is net of het origineel is.
De fan zit nu op zijn plek en de kabel is netjes verstopt. Ik ben zeer tevreden.
Ik hoefde enkel de 5,25" drives aan de voorzijde los te halen, daarmee had ik genoeg werkruimte om het front van de kast af te halen, dus dat werk viel gelukkig ook mee.
Ik heb dan toch maar een USB-floppydrive gekocht. Het openbreken van floppy images werkt blijkbaar niet altijd....en nu loop ik vast qua software installeren.
Ik ben helemaal opnieuw begonnen met de installatie omdat ik mijn HDD's op Fat32 wilde hebben voor maximale ruimte en minder partities (meer overzicht in drive letters). Echter is Dos 6.22 niet in staat om Fat32 te herkennen. Dos 7.10 wel, maar die kreeg ik dus niet aan het booten vanuit een opengebroken image.
En zo zit ik comfortabel in mijn relaxstoel floppy's te schrijven op de laptop.
Korte tijd later staat Dos 7.10 op de P2 Pc.
Omdat 7.10 geen officiele los versie is (6.22 is de laatste) gaat die er wel weer af. 7.10 zal alleen gebruikt worden als bootrdisk om de Fat32 schijven te kunnen benaderen.
Een grote gelijkenis tijdens de installie.
De installatie van Windows 98 loopt voorspoeding. Op de 80GB in Fat32. duimen omhoog (1K)
Ja hoor. Prima, dat besturingssysteem staat er ook op.
De gehele Pc, en met name de insteekkaarten worden toch wel behoorlijk warm als hij een tijdje aanstaat.
Om te zorgen dat ze wat koeler worden en hopelijk wat langer blijven werken heb ik een extra ventilator geplaatst.
De locatie is niet ideaal, hij haalt geen lucht van buiten maar circuleert lucht. Hopelijk helpt het wel iets. De frontfan en voedingfan zorgen voor verse lucht in de kast. Normaal gesproken zou ik een gat in het zijpaneel maken maar dat wil ik bij deze (nog) niet doen.
Voor de begrippen van 1998 is hij wel erg modern met z'n blauwe Led licht. lach en knipoog (1K)
Maar prima, je ziet er bij gesloten kast niets van.
De fan constructie is eenvoudig te verwijderen. Even losschroeven aan de achterzijde en het geheel is weg. Hij is aangesloten op de Power-Fan aansluiting van het moederbord.
Dan is de PC eigenlijk wel klaar qua opbouw. Hij is nu zoals ik hem wilde hebben.
Dos 6.22, Win 3.11, Win 95 en Win 98. Ze staan er allemaal op.
Door verschillende HDD's te koppelen / ontkoppelen starten de verschillende versies op.

Nu begint de zoektocht naar de spellen en andere software.
Vandaag was ik even bij Computermaatje op bezoek. Ik had daar al eerder laten vallen dat ik een originele Windows 98se zocht. En vandaag verrasste de winkeleigenaar mij met een CD-Rom. De Windows 98se NL. Fantastisch!! Helemaal wat ik zocht. Ik ben er super blij mee.
Het eerste gevonden spel is een feit. Need For Speed II SE. En hij doet het nog ook. blij dansen (2K)
Voorlopig speel ik hem in de gewone modus, niet 3DFX. Ik heb nog altijd geen interlink kabel voor de Monster 3D kaart. Maar het plezier is er niet minder om.
Dan ga ik naar de Office pakketten. Ik begin met MS Office 95 NL op Win95 en dat werkt prima.
Daarna begin ik met de installatie van MS Office 97 Pro NL in Win98...
Maar die klapt er steeds uit tijdens installatie. Daar ga ik later nog eens naar kijken.
En dan nu terug naar de spellen.
Ik begin met het lichtste spel, A2 Racer. Zeker toendertijd was dit een van de zeldzame nederlandse spellen. Met leuke herkenbare scenery onderdelen.
Heerlijk oldschool. Het is overduidelijk dat ik niet via de 3D kaart speel.
En dan een spel dat hoog in mijn favorieten staat, Ultim@te Race Pro.
Het voor mij overbekende menu.
En ja, ik zeg het weer; Met een 3D Monster kaart is dit spel nog veel mooier. Hij was al erg 3D-gelijkend getekend en de 3D kaart bracht echt een weergaloos mooi spel (voor die tijd) naar voren. De rijeigenschappen waren ook erg fijn.
Ik rijd (tegenwoordige tijd) nog altijd met stuur en pedalen. Nu aangesloten op de nieuwe Strix PC maar binnenkort op deze rekening betalen (4K)
Daar is dan toch eindelijk de interlink kabel voor de Mosnter 3D kaart. blij dansen (2K)
Gelijk maar even testen. Hier kan ik de NFS II SE, 3DFX versie selecteren...
En jawel hoor, daar is het bekende 3DFX splashscreen.
OOOEEEH, dat ziet er een stuk beter uit. Ik ben effe racen lach en knipoog (1K).
Oja, de installatie van MS Office 97 Pro NL is toch nog gelukt. Dit keer geen BSOD*.
*Blue Screen Of Death.
Need For Speed III 'Hot Pusuit' had ik ook al geinstalleerd staan, maar omdat de monster 3D kaart er al inzit ging hij beeld het via die kaart sturen. Omdat de interlink kabel nog ontbrak bleef het beeld dus zewart, geluid was er wel.
Maar zoals je hebt kunnen lezen heb ik intussen wel de interlink kabel geinstalleerd.
Dus... "Game On!". driving (2K)
Het volgende spel dat ik installeer is Hard Truck - Road to Victory. Dit is een race spel/simulator met vrachtwagens waar het de bedoeling is dat je je vracht eerder dan je je tegenstanders, en in goede staat, aflevert.
Als je het vergelijkt met de moderne simulator ETS-2 dan is deze wel erg primitief. KIjk maar eens naar de zitpositie, je zit midden achter in de cabine, niet achter het stuur.
Ook echte on-screen bedienings mogelijkheden ontbreken. Des al niet te min was dit destijds toch een erg indrukwekkend spel, grafisch en qua gameplay.
Dit spel Command & Conquer - Red Alert is HET spel waarom ik ooit begonnen ben met mijn P1-133Mhz, win95 PC. Ik zag iemand dit spelen op zijn en wilde dat ook. Een PC zou er komen.
Van de week had ik het onmetelijke geluk een Cherry G83-6000 toetsenbord te vinden op MP. Ik had ook al een zoekopdracht uitstaan ervoor. Ik had er ook al eentje in Engeland op het oog, maar die was toch wel erg prijzig...en dan komt er tegenwoordig de BTW ook nog bij op.
Het is 'm echt. Zelfs ook voorzien van ps/2 stekker zoals ik hem zocht.
Ongelofelijk van een aanwinst.verliefd (1K)
En zo is hij toegevoegd aan mijn set. Dit is met recht het allerlekkerst typend bord dat ik ooit gehad heb. Ik kan niet uitsluiten dat ik hem ook wel eens aan mijn ASUS ROG Strix G15CK PC hang. Gewoon omdat ie zo lekker typt.


Zoeklijst:
Hardware:
Curbs Big Tower

Software:

Games:
Interstate '76
Quake IIDit is geinstalleerd:
HDD-1 :
MS-DOS 6.22
Win3.11HDD-2 :
Win95 (USB) NL.
Plus!
MS Office 95 NL.
C & C - Red Alert
GTA 1.
NFS II SE.
NFS III 'Hot Pursuit'.


HDD-3 :
Win98se NL.
MS Office 97 Pro NL.
A2 Racer.
C & C - Red Alert
GTA 1
NFS II SE.
NFS III 'Hot Pursuit'.
Ultim@te Race Pro.

HDD-4:
Wordt vervolgd...